Mina tips till Göteborg för barn och vuxna

En helg i augusti tog jag och Aramis tåget till Göteborg för en weekend i Sveriges näst största stad. Det fanns så mycket att se och göra att vi inte hann med allt vi hade planerat men här kommer våra bästa tips till både barn och vuxna.

goteborg.jpg

Universeum

Universeum var egentligen en av de anledningar till att vi åkte till Göteborg från början jag och min 10-åring. Han har velat besöka detta ställe så länge jag kan minnas och varken han eller jag blev besviken. Eftersom vi var där mitt rådande covid-19 pandemi var det tidsbokning som gällde och jag bokade in oss på den längsta tiden - fyra timmar mellan 14-18. Vi hann med det mesta två gånger och det var inte alls trångt med folk i och med tidsbokning. Regnskog, akvarium, AI, kemi, rymden - ja det mesta fanns och lite till. Entré pris låg på ca 200kr och det var så värt det!

universeum2.jpg

Ät massor av glass på Gelaterian

Det finns två gelatoställen som slår de andra med hästlängder. Den första är Gelaterian på Grönsakstorget som är helt fantastisk! Från glassen till inredningen och känslan. Var beredd på kö på soliga dagar, men vi var där en dag direkt när de öppnade och regnet öste ned - då var vi själva!

Nummer två på min lista är Brain Freeze/Råda Gelato som ligger på ett av de snyggaste gathörnen i Göteborg.

Skansen Krona

Det är många trappor upp men så värt utsikten över stan. Det är också en intressant historia att berätta om 1600-talet och att det var här staden skulle försvaras.Senare på 1800-talet var det här ett fängelse och på 1900-talet ett militärmuseum. Ta trapporna upp vid Haga och du kan under sommaren njuta av våfflor vid Soldattorpet precis intill.

Pizza på Magazzino

Här hittar du utan tvekan stans bästa pizza. Mjölet är specialimporterat från Neapel och maten är gudomlig. Boka bord!

Kanelbullar i Haga

Haga är Göteborgs Gamla stan. Bilfria gator där caféer, restauranger och turistbutiker avlöser varandra. Det är mysigt att strosa här och såklart stanna för en fika och äta den kända Hagabullen - en kanelbulle lika stor som en tallrik (och nej vi orkade inte äta upp vår).

haga1.jpg
bulle_haga.jpg

Klippans Ångbåtsbrygga och Röda Sten

Men en känsla av USA går här hängbron Älvsborgsbron, promenera under den från Röde sten konsthall till Ångbåtsbryggan. Sätt dig och njut på trätrappan som löper med gångvägen. Närmaste spårvagn är Göteborg Vagnhallen Majorna.

angbatsbrygga.jpg
brogbg.jpg



Magasinsgatan

Kanske Göteborgs trendigaste gata. Besök det öppna torget vid Da Matteo med härligt häng och många foodtrucks.

magasinsgatan.jpg



Kafé Magasinet

Kanske stans snyggaste café på tredje långgatan. Frukost, lunch och härliga pizzor till middag. Så stylish inredning och bra uppkoppling om du vill jobba.



Nordstan

Nordens största köpcenter, det behövs väl inte mer presentation än så? Jag kan lova att det finns en butik för alla här.

Sightseeingtåg

Stinsen sightseeing är ett tåg som kör runt i staden under sommaren och bjuder på en guidad tur både när det kommer till historia, byggnader och nutid. Turen startar på Gustaf Adolfs Torg och tar ca 35 minuter. Läs mer här.

sightseeingtag_gbg.jpg

Slottskogen

En oas där du kan promenera runt i parken, besöka barnens zoo med grisar och getter, titta på sälar och pingviner, lekpark, bra picknickställen, och missa inte observatoriet.

Minigolf

Besöker du Göteborg på sommaren finns flera olika minigolfbanor centralt i stan. I Kungsparken ligger Golfbaren med relativt lätta banor och uteservering. I Slottsskogen finns en Äventyrsgolfbana.

minigolg_goteborg.jpg

Palmhuset

Palmhuset ligger i Trädgårdsföreningen och är fantastisk glasbyggnad. Tropisk värme, exotiska växter, massor av palmer. Huset består av fem olika zoner med olika växtlighet. Gratis inträde.

palmhuset.jpg

Trädgårdsförening

Detta är en stor vacker 1800-tals park mitt i Göteborg. Här finns ett rosencafé, rosenträdgårdar och massor av vackra gångar och grönområden. Här finns också en härlig lekplats och mycket yta för picknick.

Alfons Åbergs Kulturhus

I kanten av Trädgårdsföreningen ligger ALfons Åbergs kulturhus. Passar yngre barn upp till 7 år och här kan du hälsa på hemma hos Alfons, klättra, leka och dessutom finns ett café med läshörna.

alfon_kuturhus.jpg

Liseberg

Ganska uttjatat jag vet, men det bör ändå nämnas på denna lista känner jag.

Paddan

En klassiker men så bra överblick över stan och dess historia. Aramis (10 år) gillade verkligen turen - en båttur som går under 20 broar och tar 50 minuter där du får massor av roliga anekdoter och information om staden. Förboka biljetter rekommenderas.

paddan.jpg

Jubileumsparken

Den här parken ligger i Frihamnen och har byggts för att fira Göteborgs 400-års jubileum. Här finns ett allmänt utomhusbad med en cool bastu, en anlagd sandstrand, sommarcafeet Fluss, skateboardramper, utomhusbana för rollerderby. För att ha koll på vad som händer i detta nya, trendiga område spana in deras facebooksida här.


Tips på hotell i Göteborg

Vi bodde på Clarion Post och var så nöjda med allt från rum, till takpool, restaurang och service. Läs mer om vårt besök på Clarion Post här. 

clarionpostmat.jpg

Det var några av mina bästa tips i Göteborg men självklart finns det säkerligen tusen till. Tipsa loss i kommentarerna.