Hur billigt är Thailand 2019?

Jag reste till Thailand första gången 2005. Då var Thailand galet billigt men jag själv hade inte jättemycket pengar, backpackade mig runt och levde på stekt ris för 5 kronor till lunch och middag. Åren har gått och har återvänt till Thailand igen och igen. Och alltid tänkt att kursen för en svensk krona är ca 5 thai bath, bara att dela med 5 för att få det svenska priset.

money-3545832_1280.jpg

Det vill säga innan kronan nådde bottenrekord och bathen blev stark var prisläget så här

Hotellrum 2000 bath = 400 kronor

Fruktshake 50 bath = 10 kronor

Middag ute för två personer 500 bath = 100 kronor

För två år sedan när vi var i Thailand vet jag att bathen hade droppat till närmare 4 kronor men det var inget jag tänkte på utan delade glatt med 5 fortfarande.

Men denna gång när vi kom ned till paradiset var en svensk krona värd 3,30 thai bath och då blir det ju väldigt missvisande att dela med 5. Bathen har blivit nästan 7 procent dyrare det senaste året och helt plötsligt ser det mer ut såhär

Hotellrum 2000 bath = 600 kronor

Fruktshake 50 bath= 15 kr

Middag för två personer 500 bath = 150 kronor

Kanske inga jättesummor tänker ni och nej så är det nog men är man fyra i familjen och ska boka många hotellrum så känns det kan jag lova. Likaså om du äter på hotellet där det helt plötsligt är svenska priser på lunch, smoothies och kaffe. Att betala 10,000 bath för en veckas hotellnätter för familjen har tidigare betytt 2000 kronor men i dagens kurs blir det närmare 3000 kronor. Thailändarna själva har knappt inte gjort påslag på sina produkter genom åren utan det är den dåliga valutakursen som gör det så icke fördelaktigt.

Med undantag för solstolar. Flera ställen har börjat hyra ut solstolar och jag har inte sett någon skylt under 250 bath per stol dvs 75 kr. Jag jämför det med när jag var på Koh Samet sist och betalade 20 kronor för två stolar med parasoll.

FullSizeRender.jpg

Så ja Thailand är ju fortfarande billigare än Sverige på det mesta men det är inte alls ett lika billigt semesterland längre. Sen går det ju alltid att komma billigare undan genom att välja bort restaurang och äta vid gatuvagnar, köpa glass på 7/11 och inte på hotellet, inte bo och äta precis på stranden. Kaffet i min hand här ovan kostade 30 svenska kronor på vårt hotell. Så icke värt egentligen när det en gata upp kostar 10 kronor.

IMAGE.JPG

Jag känner att tiden är förbi då man inte ens behövde titta på notan, när 5-stjärniga hotell kostade mindre än ett vandrarhem i Sverige och man i stort sett sparade pengar på att resa till Thailand. Nu håller vi tummarna att den svenska kronan stärks! Thailand är fortfarande Thailand med allt vad det innebär men jag förstår varför de har tappat svenska turister det senaste året. Biljetterna hit är inte billiga och när det sedan inte heller är jättebilligt att vara här heller kanske många väljer annat.