Att resa till Thailand 2022

Efter att jag skrev det här inlägget om att resa till Thailand i vinter så ändrades en del saker snabbt och i början av december satt jag äntligen på ett flyg på Thailand och Phuket igen. Det kändes märkligt och lite som en dröm. Att bara gå på ett flyg, flyga i 10 timmar och sedan vara framme i paradiset igenom liksom. LIte förbjudet och lite som att någon skulle komma på mig och stoppa detta.

Men allt gick verkligen supersmidigt och jag fick 10 dagar i världens bästa land. Visst var det mycket jobb men det var ju Thailand, jobbet var att fota och skriva om några av världens vackraste platser och hotelll och jag njöt varje minut.

Före avresa till Thailand

Innan du flyger kontrolleras alla dina papper på Arlanda (eller den flygplats du reser från). När jag flög i början av december krävdes ett inreseformulär (Thailand pass), covidbevis, negativt PCR test, försäkring och ett bokat PCR test när du landar. Thailand pass bör du ansöka minst en vecka innan avresa, jag fick mitt på 5 minuter men jag vet många som också väntat i över 7 dagar. I Thailand passet fyller du i när du anländer, med vilket flyg, vart du ska bo, att du är vaccinerad och bifogar också bilder på covidbevis, giltig försäkring och pass. Här finns en väldigt utförlig guide till Thailand pass, steg för steg .

När det kommer till försäkring var det enklare än jag trodde du jag bara ringde mitt försäkringsbolag Trygg Hansa som skickade mig ett bevis på att jag har deras hemförsäkring och att den är giltig de datum jag är på resande fot. Reser du med TUI som jag gjorde får du ca en vecka innan avresa en länk till PCR test där du bokar tid så svaret inte är äldre än 72 timmar vid avresa. Det kostar ca 1000 kr per person med resebevis, reser du med TUI kostar det 500kr.

Du måste också ha ett test bokat när du kommer fram på flygplatsen och det bokade jag här https://www.thailandpsas.com/ Det betalar du för själv och det kostade ca 2500 bath. (I skrivandes stund ska du också boka test för dag 5 PCR test )

Flygresan till Thailand

Jag flög med TUI till Thailand, från Arlanda direkt till Phuket. Resan dit tog ca 10 timmar och hem ca 12 timmar. Det är munskydd som gäller hela resan utom när du äter och det gick mycket lättare än vad jag trodde. Som vanligt fyller du i arriving/depature card på flygplanet. Jag flög när solen gick ned över Stockholm och landade när solen gick upp över Phuket. Det var magiskt, det var knappt några luftgropar och jag kollade på hela serien White Lotus och sov inte en blund. En kombination av flygrädsla, magi och pirr i hela kroppen.

Ankomst till Thailand

När du anländer till Phuket är allt väldigt organiserat och uppstyrt. Det är bara att följa pilarna på golvet och jag rekommenderar verkligen att ha alla papper utskrivna för att förenkla processen. Först är det en feberscanning och sedan kollas Thailand pass, PCR test och covidbevis. Allt är uppdelat i stationer och kösystemet fungerar utmärkt.

Nästa stopp är att visa Thailand pass igen, PCR test igen och din hotellbokning. Du går vidare igenom immigration och visa ditt pass, arrival card och covidbevis. Därefter åkte jag ned till bagagebandet där min resväska redan rullade på bandet så det var bara att ta den och gå vidare. När du kommer ut med din väska ska du visa upp bokning för nytt PCR test och sedan köa till ledig teststation. Där får du visa hotellbokningen, att du betalat testet och så får du ett provrör med en QR kod på. Du går vidare ut från flygplatsen där det står rader av mobila teststationer. Här blir du testad genom att en person topsar dig i näsan och när det är klart får du en QR kod. Denna kod ska du spara för det är den du sedan scannar för att få ditt resultat.

Transfer i Thailand

När allt detta var klart (tog sammanlagt ynka 30 minuter) stod min transfer och väntade. All transfer ska vara SHA+ Extra och det är inte tillåtet att åka hur många som helst. Jag fick en helt egen minibuss då ingen mer skulle till mitt hotell. Jag åkte direkt till mitt hotell i Khao Lak där jag fick checka in och gå till mitt hotellrum. Där skulle jag vänta på att provsvaret kom och när svar kom skulle jag maila det till receptionen. Jag passade på att sova några timmar och ca 6 timmar efter jag landat kom det negativa svaret och jag kunde röra mig fritt. (När jag var där krävdes ett antigen test dag 5 som jag gjorde själv men nu vet jag att det också krävs PCR.test dag 5)

Skulle du testa positivt sätts du och ditt resesällskap i karantän i 10 dagar. Är du sjuk hamnar du på sjukhus annars blir karantänen i ett hotellrum dit du får mat tre gånger per dag. Läkare testar dig då och då för att se hur dina tal ser ut och när du testar negativt släpps du ut. En del kan släppas ut efter 7 dagar men oftast är det 10 dagar (kan också bli längre).

Munskydd i Thailand

Ja det är munskydd på i Thailand. Överallt. Såklart inte när du ligger på en solstol, badar i havet eller sitter still och äter på en restaurang. Men när du är ute och går, inne i butiker, i taxi, på båttur med andra personer, runt om på hotellområdet etc Jag tyckte detta följdes väldigt bra, slappas på munskydd var Koh Lanta - kanske pga mycket svenskar och inte alls vana med munskydd.

Din temperatur kollas på många ställen, tex när du ska in i taxi/buss, när du går in i butiker/restauranger och när du ska på utflykt. Covidbevis fick jag visa när vi kom landsvägen till Phuket, när jag skulle med på en större utflykt och vid incheckning på vissa hotell.

Thailand efter corona

Och hur var det då att komma tillbaka? Det var helt otroligt, överväldigande och en del saker var exakt som de alltid är men mycket var också annorlunda. Det var såklart färre turister än vanligt vilket gjorde att stränderna var mer orörda och det var lugnare. Men det var inte tomt. Jag gjorde en del båtutflykter där det var mycket folk på öarna vi besökte, mest Thailändare men också turister från andra länder. Men på vissa ställen där nästan enbart turister rör sig som i Saladan på Koh Lanta där var det heldött och inget öppet alls.

Jag var i Phuket, Khao Lak, Krabi (Ao Nang) och på Koh Lanta och det såg väldigt olika ut. I Phuket var det mesta öppet som vanligt, marknader var igång och det var mycket turister. I Khao Lak var det relativt mycket folk på hotellen men mycket stängt uppe vid huvudgatan. I Ao Nang hade stranden återhämtat sig enormt och det var väldigt lugnt. En del var öppet längs med stranden men större marknader och shoppingställen var fortfarande stängda. Koh Lanta var nog det stället som var mest stängt men när jag var där hade inte flygen börjat landa i Krabi än.

Jag kommer skriva mycket mer om min Thailandsresa men det blir för långt att klämma in allt i ett inlägg så detta får fokusera på hur det är att resa till Thailand just nu. Thailand var helt otroligt som alltid. Det var helt klart lugnare än vanligt, ca 50% av restauranger i Khao Lak var öppna, på Koh Lanta färre men många var på väg att öppna så det har nog ändrats nu.

Att sätta tårna i sanden, kolla ut över longtailbåtar, dricka vattenmelonshake, känna doften av hav och citrongräs - det går liksom inte att beskriva hur fint det var att komma tillbaka. Och nu vill jag tillbaka igen. Såklart. Thailand är nog det enda jag är helt beroenda av - men värre droger finns ju så att säga.