20 frågor om mig och mitt Thailand

IMG_5745.jpeg

Hur var min första resa till Thailand?

Mitt första möte med Thailand var inte kärlek vid första ögonkastet. Jag reste till Bangkok 2005 och en het vägg slog emot mig. Jag vadade fram i ett översvämmat Chinatown, bodde på ett B&B utan AC och ville bara ha frisk luft. Några dagar senare tog jag bussen till Trat och båt till Koh Chang och kärlek uppstod. Paradisstränder, avslappand miljö och jag kunde andas igen!

Favoritö?

Det finns så väldigt många men ska jag bara nämna en så älskar jag Kho Mak. Jag gillar öar där det finns vackra stränder och en lokalbefolkning - inte bara uppbyggt för turism. Här listar jag Thailands bästa öar enligt mig.

Bästa stad?

Svårt val mellan Bangkok och Chiang Mai men jag måste nog ändå säga Bangkok för här finns verkligen allt. Restauranger i världsklass, takbarer som glittrar i natten, floden Chao Phraya som slingrar sig genom stan, ett skytrain uppe i luften och du kan hitta en liten del av hela världen här - Chinatown, Little Japan, Korea town, Little India, Portugese community, en MMiddle East hub ja och mycket mer. Läs mina 100 bästa tips till Bangkok här.

807C249F-2E03-475B-BDEA-AA0EF10F923F.jpeg


Ett ställe jag vill uppleva?

Loei provinsen! I Isaan, i nordöstra delen av Thailand ligger Loei som jag verkligen vill besöka. Inramat bland bergstoppar och knappt någon turism kan du här vandra, besöka vattenfall och här finns till och med vingårdar. Till skillnad mot många andra ställen av Thailand är det grönt och frodigt, fält av blommor och det är helt enkelt en del av Thailand jag inte sett.

thinh-le-L4PSzCfRKBM-unsplash.jpg

Vackraste strand?

Det är omöjligt att svara på men några av de finaste stränderna jag besökt är stränderna på Koh Kradan och Koh Ngai, Coconut Beach i Khao Lak, Ao Prao på Koh Samet, Koh Maks stränder och Sunrise Beach på Koh Lipe.

IMG_5030.jpeg


Bästa takbar?

Bästa, bästa är champagnebaren CRU på Centara Grand i Bangkok. Octave Rooftop på Marriott Hotel Sukhumvit och klassikern Vertigo & Moon Bar at Banyan Tree är också i toppklass!

thai-noodle-2996247_1280.jpg
IMG_3149.jpeg

En bra djurupplevelse?

Undvik alla djur som lever i fångenskap! Det finns några nationalparker som har vilda elefanter och bästa tiden på året att se dem är under regnperioden. Jag besökte Kui Buri Nationalpark för något år sedan och det var en fantastisk upplevelse. Stället ligger söder om Hua Hin och här kan du tillsammans med en guide åka in i nationalparken och sen elefanter. Läs mer om besöket här.

IMG_8541.jpeg
IMG_8579.jpeg

Ett ställe som var bättre förr?

Phi Phi. Jag är en person som kräks på folk som säger att ja Thailand var ju bättre 1985 men just Phi Phi har tyvärr förstörts väldigt mycket och är inte alls det paradis det en gång var.

phi-phi-island-tour-1497790_1280.jpg

Ett ställe som är bättre nu?

Jag tycker Bangkok bara blir bättre och bättre för varje gång jag kommer dit. BTS och tunnelbanan har byggts ut massor, nya kvarter poppar upp, restaurangerna blir bara fler och fler och det är verkligen en asiatisk värdsmetropol.

IMG_9882.jpeg

En frukt jag alltid köper?

Pomelo! Jag älskar pomelo och köper kilovis när jag är i Thailand. Frukten är som en blandning av apelsin och grapefrukt, fruktansvärd att skala men ljuvlig inuti.

fruits-1023722_1280.jpg
pomelo-1900795_1280.jpg

En plats jag vill att mina barn ska uppleva?

Jag skulle vilja att mina barn fick uppleva mer av norra Thailand än vad de har gjort. Det finns inget ställe som har så vacker natur, magnifika tempel och ett lugn som går rakt in i själen. Jag tror alla människor skulle må bra av att vara i norra Thailand några månader av sitt liv. Läs mina Chiang Mai tips här.

IMG_5588.jpeg

Saker jag alltid köper med mig hem?

Jag lämnar aldrig Thailand utan bra myggmedel, asiatisk hudvård, torkad chili och adidaströjor till barnen i perfekt träningsmaterial.

Ställen jag aldrig åker till?

Pattaya, Nana soi 4 i Bangkok och Patong på Phuket. Anledning är väldigt enkelt - dit åker nämligen de personer som jag tycker förstört Thailand för alla andra. Män som tycker allt kan köpas för pengar.

Barnvänligaste stället i Thailand?

Koh Lanta eller Khao Lak. Koh Lanta är perfekt för en long stay då det finns svensk skola, massor av hus att hyra, stränderna är barnvänliga, det är lätt att hitta kompisar och ja det är helt enkelt uppbyggt för att svenska barnfamiljer ska trivas. Khao Lak har ingen skola men hit åker många barnfamiljer på semester då det är lätt att ta direktflyg hit, stränderna och hotellen är barnvänliga och det finns mycket att se och göra. Här kan du läsa om du ska välja Kho Lanta eller Khao Lak.

IMG_4228.jpeg
IMG_3944.jpeg


Naturupplevelse du inte får missa?

Khao Sok! Det är en nationalpark i Thailand som består av regnskog, vita kalkstensklippor, grottor och en smaragdgrön sjö. Och bland det vackraste jag sett! - som att åka rakt in i en filmkuliss. Läs mer här om när jag besökte Khao Sok.

khaosokbaten1.jpg

Hotell jag vill bo på?

Jag älskar Bill Bensleys hotell och drömmer om att få bo på The Siam i Bangkok. Ja ni ser ju själva på bilderna här nedan (som jag lånat från hotellsidan) hur nice det är!

Upplevelse att testa?

Res upp till Chiang Mai och var med på ett tyst retreat tillsammans med munkar i en vecka. Något utöver det vanliga! Tycker du det verkar lite för hardcore är matlagningskurs ett lugnare alternativ. Det är spännande att se hur thaimat lagas från grunden.

wat-samanrat-3682040_1280.jpg


Något du inte bör missa?

King Power MahaNakhon Tower. Bangkoks näst högsta byggnad och ett måste. Stå på den ökända glasplattan 310 meter över Bangkoks gator om du vågar. SOm du ser vågade jag inte inte hasade ut sittandes på kanten. Läs mer om mitt besök här.

mahanakonskywalk.jpg

Varför Thailand igen och igen?

Det har att göra med känslan! Thailand ger mig något som jag inte kan få någon annanstans. Det är en känsla av att komma hem men det är också alla smaker, lukter, lugnet i kroppen, solljuset. Just nu är längtan stor kan jag säga och så fort det bara går sitter jag på flyget! Läs om min stora längtan till Thailand.

swing_thailand_blog.jpg