Vad gäller för inresa till England och test dag 2

Jag bokade resan till London för 9 månader sedan och trodde då att november skulle vara lugn när vi pratar test och covid. Inte visste jag att England faktiskt skulle vara ett av de länder som krånglar mest när det kommer resande och Europa. Storbritannien har listat vissa länder som röda, de med hög smitta och dit hör inte Sverige just nu.



Just nu november 2021 krävs detta för inresa till England (andra regler för Skottland, Wales och Irland) om du är fullt vaccinerad och reser från Sverige

- Covidbevis (där det står att du fått godkänt vaccin)
- Hälsodeklaration/Inreseformulär (fylls i när det är max 48 timmar till avresa)
- Du ska ha bokat och betalt ett covidtest som ska göras dag 2 (dagen du anländer är dag 0. Test ska bokas innan du fyller i hälsodeklarationen).

Covidbeviset hämtar du hem från Ehälsomyndigheten här. Hälsodeklaration hittar du här.

Vilket dag 2 test ska man välja?

Du kan välja själv om du vill göra ett PCR-test eller ett lateral flow test (antigen-test). PCR-test är dyrare, själv valde jag det andra alternativet och betalade 22 pund per person. Här finns en lista över alla godkända leverantörer av tester, jag tog ett företag som hette Project Screen för att pris var rimligt och de hade tider kvar. När du har bokat och betalat detta test får du en unik kod, den behöver du när du fyller i Hälsodeklarationen.

Jag valde att få hem test till vårt Air Bnb där vi bodde och redan dag 1 anlände våra test. Dag 2 gjorde vi testen på egen hand (tops i näsan), väntade på resultat och du tar sedan bild med telefonen på ditt testresultat och laddar upp i deras app. Några timmar senare kom ett mail där det stod grattis era test är negativa. (Skulle du mot förmodan få ett positivt svar är det karantän son gäller i 10 dagar)

Resa med barn till England

Barn under 4 år behöver inte ta test alls. Barn 5-17 år som reser med vaccinerade föräldrar gör endast ett test dag 2.


Är du inte vaccinerad och vill resa till England gäller test innan avresa, test dag 2 och dag 8 samt hemkarantän i 10 dagar.