Mina tips och måsten i Chiang Mai

Chiang Mai kan vara det allra bästa Thailand har. Nej det finns inget kust men det gör också att det är färre turister här och det finns så mycket annat att se och göra än att ligga på stranden.

birchwood creaves association(1).jpg

Från Bangkok till Chiang Mai tar det ca en timme att flyga, från Krabi och Phuket snäppet längre. Jag har också åkt tåg från Bangkok upp till Chiang Mai och det tar 12 timmar men det är också det vackraste tågsträckan jag åkt!

Du kan lätta stanna en vecka i Chiang Mai och ändå inte hinna med allt fantastiskt i denna stad men här kommer mina tips som är så värda att prioritera.


Chiang Mais stolthet - Doi Suthep

doi-suthep-2377271_1280.jpg
trappdoi.jpg
suthepmunk.jpg

Det går inte att besöka Chiang mai och hoppa över Doi Suthep. Doi Suthep är egentligen hela berget och templet där uppe heter Wat Phrathat Doi Suthep. Ta den långa trappan (306 trappsteg) upp till det imponerande templet, guldstatyer och en ljuvlig utsikt över hela staden. Det kostar 30 bath att gå in. Resan upp på berget tar 20 minuter och vägen är väldigt krokig - ta med påse om du är åksjuka. Vår barn behövde dem. Vi tog en songtheaw upp, föraren väntade på oss tills vi var klara och sedan körde han oss tillbaka till vårt hotell - för det betalade vi 450 bath.

lotus-flowers-1574424_1280.jpg

Du kan också fortsätta uppför berget och förbi templet. HBtta vattenfall, regnskog, små stentempel och titta ned på molnen.


Njut av stans bästa bowls

På Rustic and blue äter du Chiangs Mais bästa bowls men också annan härlig mat. Dessutom är deras trädgård en oas, allt är så vackert och maten i sig ett konstverk. Läs om mitt senaste besök på Rustic and Blue.

bowlrustic.jpg
smotthie.jpg
rustic2.jpg
bowls2.jpg


Ät mat på The Good View

The Good View ligger vid floden Ping och är så mysigt när solen går ned och kvällen kommer. God mat, bästa läget att njuta av kvällen och bra service.

161114TheGoodViewVillage.jpg



Handla på Warrot Market

Warrot Market är Chiang Mais största marknad. Den ligger vid Ping RIver och du tar dig hit med songthaew eller motorcykel. Det är näst intill omöjligt att parkera här så lämna eget fordon hemma. Marknaden öppnar tidigt på morgonen och stänger på kvällen. Det är hit många lokalbor åker för att handla. Här finns det mesta som mat, frukt och grönt, inredning, kläder, skor, tyger, husgeråd och smycken. Väldigt billigt, en stimmig känsla och väldigt mycket Thailand på riktigt.

warrot1.jpg
warrot2.jpg



MIssa inte Sunday Market i Chiang Mai

På söndagskvällen lever hela staden upp och blir till en enda stor marknad. Börja vid Tha Pae gate och fortsätt rakt upp på Ratchadamnoen Road. Gatan är kantad av marknadsstånd, streetfood, musik och dans. Gatorna runt omkring är avstängda för bilar dessa dagar när marknaden pågår. Här säljs inte skräp som dvd-filmer och dåliga märkeskopior utan här finns lokala designers och hantverk från norra Thailand. Marknaden är öppen från 16-23.

thailand-3813488_1280.jpg


Besök ett eller hundra tempel

Chiang Mai har flest tempel i hela Thailand, här finns över 300. Vissa är såklart mer värda et besök än andra. Förutom templet på Doi Suthep så är Wat Chedi Luang, byggt 1441, värt ett besök. Jag gillar också Wat Sri Suphan som är gjort av silver och Wat Inthakin som ligger mitt i stan och har helt otroliga detaljer.

temple-1033442_1280.jpg


Hyr moped

Ingen stad är bättre att upptäcka med moped. Åk runt i stan, susa förbi bilköer, utforska de små guldkornen utanför staden, åk upp i bergen och parkera vart du vill, det finns alltid plats för en till moped. Du kan hyra moped i nästan varje gathörn, se till att du får med hjälm, akta avgasröret och börja utforska staden. Åk runt vallgraven som delar staden i gammal och ny.

moat.jpg

Åk songthaew

Songthaew (uttalas sångtääw) är Chiang Mais svar på taxi. Du stoppar bilen i farten, säger vart du vill åka och är han på väg åt det hållet alternativt är helt ledig får du hoppa in på flaket. Ibland plockar han upp fler på vägen, ibland är du själv i bilden. Resan inom stan kostar oftast 20-30 bath ska du åka längre sträcka är det bra att du kollar av priset innan du hoppar på för att undvika att bli lurad.

chiang-mai-1892618_1280-1.jpg
songt1.jpg
song1.jpg

Nimmanhemin Road


Detta är den trendigaste delen av Chiang mai men också en utav de mysigaste. Caféer, barer, restauranger, gallerier, små butiker och boutiquehotell. Jag älskar det här området, hade själv en lägenhet här ett tag och detta är där flest expats bor.

Nimmanhaemin_Road_in_Chiang_Mai.jpg

Njut av maträtten khao soi

Khao Soi är en nudelrätt som äts mycket i norra Thailand. Den består av kokosmjölkssoppa som är smaksatt av thailändska kryddor, kyckling, nudlar och på toppen hittar du krispigt, friterade nudlar. Detta är en utav mina absoluta favoriter när det kommer till thaimat och i Chiang Mai serveras den absolut bästa! Prova restaurangerna Khao Soi Khun Yai och Khao Soi Wulai.

khaosoi-2344152_1280.jpg



Ta en båttur på Ping River

På de flesta hotell kan du köpa utflykter och en halvdagstur på floden Ping är mysigt. Du åker 8-9 km uppför floden, stannar till vi den gård, får njuta av lokala produkter innan du åker hem igen.


Ta en eller flera thai massage

I Chiang Mai kan du hitta massage i varje gathörn. Jag rekommenderar Giving Tree Massage för vardagsmassage men för ett riktig lyxig spa-upplevelse så bege dig till Zira Spa.

zira.jpg


Huay Tung Tao

20 minuter från Chiang Mai ligger pärlan Huay Tung Tao. En stor sjö kantad av bambuhyddor där du kan äta din picknick och få en makalös utsikt över bergen. Det finns joggingspår runt hela sjön, restauranger och matvagnar. På helgen åker väldigt många lokalbor hit för att njuta av tystnaden och landskapet.


Chang Pheuak Gate (North Gate) street food

Något av det bästa med Thailand är gatumaten. Chiang Mais bästa gatumat hittar du vid Chang Pheuak Gate.

street-food-3507726_1280.jpg


Drick Chiang Mais bästa kaffe

Drick kaffe på Retro8to Lab, Nimmahemin soi 3. Hipsterfaktorn är hög, det är modernt så det skriker om det, priserna är högre än på många andra ställen - men kaffet och stället är fantastiskt.


Mae Rim

En kvart ifrån Chaing Mai ligger Mae Rim och det är här du hittar Mae Sa Waterfall och Queen Sirikit Botanical Garden. Många små mysiga caféer, fina hotell och magisk utsikt över gröna risfält och berg. Här finns också några elefantparker men de bör du hoppa över.

rice-terraces-2224264_1280.jpg

Elephant Nature Park

Detta ställe ligger 6 mil från Chiang Mai och är stället du bör åka till för att få träffa elefanter. Här tas elefanter om hand om, liksom andra djur, ingen far illa och får hjälpa till med vardagliga sysslor. Du väljer om du vill stanna en hel deg eller sova över och vara dr längre. Boka i god tid! Läs mer om Elephant Nature Park här.

elephant-1500095_1280.jpg

Ta en drink på Sala Lanna Hotels takbar

Ett utav de finaste hotellen i Chiang Mai har också den finaste takbaren med utsikt över floden och bergen. Spektakulärt i solnedgången!

lannaroof.jpg


Det finns 1000 till saker jag vill tipsa er om men detta får räcka för stunden.

Läs alla mina inlägg om Chiang Mai här.