Mina bästa öar i Thailand

Vilken ö i Thailand är bäst? Detta är en fråga jag får väldigt, väldigt ofta och det är helt omöjligt att svara på för det beror ju på vad du vill ha ut av din resa. Men här ska jag lista mina favoritöar - en del ödsliga och perfekta för avkoppling och en del där det händer mer men fortfarande har sin charm kvar.

Koh Mak

Koh Mak ligger relativt nära Koh Chang och Koh Kood. För att komma till Koh Mak åker du buss till Laem Ngop och sedan båt ca en timme. Koh Mak är ett paradis med vita stränder som kantas av palmer och vattnet är turkosblått. Här finns boenden för alla smaker men ön är ändå relativt liten. Min favoritstrand är Ao Kao och bungalow på Koh Mak Resort. Du tar dig runt med moped och letar du efter nattklubbar och barer är detta inte ön för dig. Däremot hittar du här en relativt örörd del av Thailand, fåtal restauranger och butiker och avkoppling! Missa inte snorklingsutflykt till Koh Wai.

Koh Kood

Från Koh Mak tlll Koh Kood tar det ca 50 minuter med speed boat. Koh Kood ligger nära Kambodja och det är så otroligt vackert här! Regnskog, små fiskebyar, palmer och sagolika stränder. Här bor ca 2 000 personer och ön är väldigt oexploaterad om man jämför med öarna i söder. Klong Chao är den bästa stranden och tycker jag.

palm-trees-966602_1280.jpg


Koh Phayam

Färjan till Koh Phayam tar ca 2 timmar från Ranong och är ett härligt sätt att färdas. Ön känns orörd och påminner om Thailand för 20 år sen. Här finns inga bilar utan det är motorcykel som gäller. Ön är nästan helt täckt av regnskog och här odlas mycket cashewnötter. Ao Yai är öns längsta strand och södra delen av den är absolut bäst och mest barnvänlig. Här bor du i bungalows längs med strandkanten och innanför husen hittar du ett två lite större vägar med några restauranger, enklare butiker och caféer. Ta promenader på nästan öde stränder, delta i yogaklasser i solnedgång, drick smoothie i en trädkoja och glöm både omvärlden och internet. Ko Phayam ligger nära Burma vilket gör att maten här har en Burma-twist. Denna ö är också perfekt för dig som gillar att snorkla, åk på en båtutflykt mot Surin.

kohphayam.jpg


Koh Kho Khao

Den lilla paradisön Koh Kho Khao nära Khao Lak är ett helt fantastiskt ställe. Här råder lugnet och det finns inte mycket mer att göra än att läsa böcker, bada och äta god mat. Perfekt när man vill komma ner i varv och bara landa. Ta båt hit från Khao Lak, jag gillar longtailbåt för några ynka bath från hamnen norr om Khao Lak som tar ca 40 minuter. Du delar båt med lokalbefolkning, turister, matvaror och kanske en och annan moped. När du kliver iland är det så lugnt och stilla, några taxibilar står och väntar och det är allt. Hapla Beach är den finaste stranden tycker jag och missa för allt i världen inte restaurangen Mamas där mor och dotter utför magi med råvaror från marknaden i Takua Pa.

khokhokhao.jpg

Koh Lipe

Koh Lipe är kanske lite krånglig att ta sig till men väl där är det såklart värt det. Ta dig till Hat Yao Pier in Trang och sedan båt i lite mer än två timmar och du når paradisstränder du bara sett på bild. Koh Lipe ligger så mycket söderut du kan komma i Thailand och på gränsen till Malaysia. Pattaya Beach är den mest populära stranden men missa inte att besöka den mer hemliga stranden längst bort på Pattaya beach. Gå ner via trappor längs med klipporna och se kritvit paradisstrand breda ut sig. För att vara en sådan liten ö finns här ändå ett ganska stort utbud längs med Walking Street som är en gågata mellan Pattaya Beach och Sunrise Beach. Restauranger, butiker, barer och Koh Lipe är också väldigt populärt hos dykare.

pic-4736451754.jpg

Koh Talu

Koh Talu är en pytteö 2,5 timmar söder om Hua Hin. Här finns två resorts med samma ägare där du bokar paket där båttransfer, boende, buffé till frukost, lunch och middag, frukt och dricka hela dagen, aktiviteter som snorkelutflykt, plantera koraller, trekking, SUP, fiska bläckfisk i solnedgången, kajak ingår. Läs mer om mitt besök på Koh Talu här. 

kohtalubeach.jpg

Koh Lanta

Jag är den första att erkänna att jag hade fördomar om Koh Lanta och hur ön skulle vara. Jag skrev en hel artikel om just detta för några år sedan och hur fel jag hade på vissa punkter. Koh Lanta tar du dig lättast genom att flyga till Krabi och sedan åka taxi och bilfärja. Ön är ett svensk mecka, absolut. Här finns svensk skola, köttbullar på menyn och ja stundstals kan det kännas som en svensk koloni. Men om man ser bortom det och tar sig förbi Klong dao så är detta också en lugn paradisö. Jag älskar stränderna Klong Nin och Klong Jak beach - ju längre söder ut du åker desto mer Thailand blir det. Läs här om Koh Lantas stränder. Men ön är relativt lång, nästan 3 mil så tänk på att det är en bit att åka från södra delarna upp till Saladan där de flesta restauranger och kvällsmarknad ligger. Många säger att det inte finns något att göra på Koh Lanta vilket jag tycker är helt fel. Gör utflykt till de närliggande öarna, snorkla, träna, frånga krabbor, häng i Saladan, kolla in Old Town ja listan kan göras lång - läs vad jag gillar att göra på Koh Lanta här. Men man ska komma ihåg detta är en paradisö för familjer och par, nattliv finns det inget att tala om men så mycket annat.

kohlantastrand.jpg

Koh Rok

Koh Rok har det absolut klraste vatten jag sett i Thailand. Ni kan se på bilden här nedan, det är som att simma i en pool. Till Koh Rok gör du oftast dagsutflykter från Koh Lanta för att snorkla och uppleva detta vatten men du kan också bo över en natt i små tält. Du får också se stora varaner och kan ta instagrambilder som slår det mesta! Läs om mitt besök på Koh Rok här.

kohrokwater.jpg



Koh Kradan

Koh Kradan har kanske det mest turkosa vattnet jag någonsin sett. Du tar dig till Koh Kradan med båt från Trang eller Koh Lanta. Koh Kradan är en pytteö, byggd för turism och bara 4 km lång. Här är stränderna pudervita och vattnet klart. Alla boenden ligger längs med stranden och det är också här du äter, det finns inte många restauranger som inte tillhör ett hotell. Ett pytteliten minimart finns på ön och vilka varor som erbjuds beror på vad båten kommer in med just den dagen. Här är det bad och sol som gäller, läsa böcker och snorkla. Utanför ön finns en rev och du kan snorkla direkt från stranden. Jag älskar The Sevenseas resort - dyrt ja men så drömmigt!

kohkradan.jpg

Koh Ngai

Koh Ngai ligger granne med Koh Kradan och här finns heller inga bofasta personer utan det är hotell, några restauranger och ett pyttelitet minimart. Men oj så fint det är här med vit sand, palmer som viker sig över stranden och knallblått vatten. Vi bodde på Fantasy Resort när vi var där men skulle jag åka tillbaka skulle jag nog välja Thanya Resort. Läs mitt inlägg om hur vida jag tyckte Koh Ngai var värt besöket eller inte. Vi tog båten från Koh Lanta till Koh Ngai - färja dit och speedboat hem läs här om resan mellan Koh Lanta och Koh Ngai.



Koh Mook

45 minuters båttur från Koh Lanta ligger Koh Mook. Koh Mook, Koh Kradan och Koh Ngai ligger alla relativt nära varandra. Koh Mook består i stort sett bara av ett fiskesamhålle och resorts. Här bor ca 2 000 personer och det flesta i Baan Koh Mook. Här hittar du en mini mrket, några restauranger och till och med ett litet bageri. Ön är bara 5 km lång, du tar dig runt på moped och det är här du hittar den berömda Emerald Cave. Och här finns dessutom magiska stränder med en sand som påminner om potatismjöl - det knarrar under fotsulorna när du går på den. Lägg sedan till knallgröna palmer som vajar i vinden och ett turkost vatten så finns det inte mycket mer att önska. Resorten Sivalai Beach är fantastisk och de har dessutom öns allra vackraste strand.

kohmook.jpg

Koh Samet

Relativt nära Bangkok ( 2,5 timme i bil och sedan 30 minuter på båt) hittar du fina Koh Samet där jag spenderade så många weekends. HIt vallfärdar Bangkokbor under långhelger och det är förståeligt. Fin sand, härliga hotell för alla smaker, en huvudgata som leder rakt ned till stranden och du tar dig runt med songthaew. På kvällarna förvandlas stranden till en restaurang med mattor och kuddar i sanden, grilla fisk och bbq kommer in i långa rader och det är hög myskänsla här. Ao Cho, Vong Duen, Ao Phrao och den stora stranden (med mer rörelse) Sai Kaew är mina favoriter. Jag föredrar att bo längs med Sai Kaew där det finns stort utbud av restauranger och nära de flesta butiker.

kohsamet.jpg

Koh Jum

Berg i norr och paradisstränder i söder - så ser Koh Jum ut. Denna vackra ö som ligger mellan Ao Nang och Koh Lanta får du inte missa. Du tar dit lättast hit med båt från Koh Lanta eller Krabi stad och det bästa stränderna ligger på västra sidan. Koj Jum har tre mindre samhällen, här bor ca 2000 personer och du tar dig runt på moped eller songthaew. Det finns hotell för alla smaker och i alla prisklasser och under högsäsong (svensk vinter) är vattnet helt klart och stilla. Sydvästra delen är mest populär och har fler hotell än den nordvästra delen.

Koh Pah

Den här ön är egentligen min bäst bevarade hemlighet och det är också en ö som bara uppebarar sig vissa tider på dygnet. Koh Pah är en magisk sandö utanför Khao Lak som du kan besöka på fm, på eftermiddagen försvinner den nämligen med tidvattnet. Vi hyrde egen longtail båt för att nå denna magiska plats.

kohpaa.jpg


Vilken är din absoluta favoritö i Thailand?