Yasuragi Spa - en del av Japan i Stockholm

Jag har så väldigt länge varit sugen på att besöka Yasuragi. Och till 100% beror detta på min kärlek till Japan, att hela stället doftar lugn och harmoni och att arkitekturen på insidan ser magisk ut.

Jag har sedan denna pandemi bröt ut jobbat med att varva ned, inte stressa upp mig och ta hand om mig själv. Att enbart jobba halvtid nu ett tag har jag valt att se som en möjlighet till vila, ta hand om mig själv och min kropp. Jag har börjat träna, jag går långa promenader i naturen och sätter mig på en brygga och bara andas. Som ett steg i detta bokade jag in en natt på Yasuragi helt ensam. Att helt få bestämma över sin egen tid, göra det jag känner för just för stunden, uppleva tystnad och ha 100% fokus på mig själv. Precis som när jag reste genom Japan med tåg, helt ensam, och fick uppleva en av livets bästa resor.

Jag tog bussen till Yasuragi och anlände vid 15-tiden. Incheckning är egentligen 15.30 men det var inget problem att checka in tidigare. Jag fick en japansk yukata (japansk morgonrock), baddräkt och tofflor. Morgonrocken bär du sedan hela tiden, ja även till middag och därför är din packning extremt lätt till Yasuragi.

Rummen på Yasuragi

Rummen är verkligen något helt extra, i japansk stil. Jag bodde i ett superior rum som var så fint, så fint. Sängen är en futonmadrass på golvet, luckor för fönstret som kan skjutas åt sidan och en vacker utsikt mot Stockholms skärgård. Här finns också ett japanskt badrum med tvagningsstation och badtunna och separat toalett.

Vill du lyxa till ordentligt kan du välja att bo i en Ryokan - det är som ett eget litet världshus med egen varm källa och balkong.

room_yasuragi.jpg
korridor.jpg

Jag bytte om till baddräkten jag fick, alla får samma för att ta bort fokus från andra intryck i badet. Jag måste säga att passformen var väldigt bra (du får själv välja storlek) och nu har jag äntligen en baddräkt om jag ska simträna i sjön i sommar. WIn win. Sen var det äntligen dags att gå ned till det japanska badet. Det ligger en trappa ned och är som att gå in i en helt annan värld. Här råder tystnad och mobilförbud. Blir det för pratigt kommer slår personalen i en gong gong och påminner. Mycket effektivt.

badentre.jpg

Vad är ett japanskt bad?

När jag var på min resa i Japan besökte jag ett japanskt bad i Kyoto, ett Sento som det heter på japanska. Yasuragi är en lyxversion av ett Sento skulle jag säga.

Renligheten kommer ursprungligen från Buddhismen för japanerna och handlar om att du ska möta Buddha ren - både kroppsligt och i själen. Du börjar med att gå in i tvagningsrummet med två små tvättlappar. Sätt dig på en pall, häll vatten i en bytta och häll över dig - upprepa flera gånger. Slappna av och tvaga sedan kroppen med en tvättlapp och tvål tills du känner att hela kroppen är helt ren. Steg två är att rena själen och det gör du i de varma källorna.

japanskt_bad_stockholm.jpg

Själva badet på Yasuragi är väldigt snyggt byggt, det känns inte alls trångt och det är väldigt tyst. Det finns en stor varm källa inomhus, ett kolsyrebad (en snyggare bubbelpool) med 39 grader där du kan slappna av helt och titta upp på himlen ovanför dig. Ångsaltbastun är ljuvlig och här kommer ånga ut med salt, det finns också salt utanför som du kan ta med i och skrubba kroppen med, skölj sedan av i regnduschen. Slappna av i varma källor i ett bergsrum, torrbastu med utsikt över naturen utanför, fotbad och min favorit - en sovbastu. Detta är det mest avslappnade jag någonsin provat - det är en bastu som håller ca 40 grader där du ligger på en ljummen stenhäll med skön kudde och vilar/mediterar. Missa inte!

spa_yasiragi1.jpg

Utomhus finns varma källor i olika nivåer med härligt utsikt över skog och hav och ett kallbad med tillhörande bastu.

bad_yasuragi.jpg

Maten på Yasuragi

Efter ett par timmar i badet var det dags för middag. Vanligtvis kan du välja på a la carté meny eller teppanyaki där maten tillagas framför dig på en stekhäll. Under rådande omständigheter är det endast a la carté som gäller. I paket med övernattning ingår tre rätters meny och det finna tre förrätter, tre huvudrätter och tre efterrätter att välja på. Jag ville ha så mycket japanskt mat som möjligt och inget kött så jag valde sashimi till förrätt, vit sparris med blomkål och ärtkräm till huvudrätt och blodapelsinsorbet på chokladterrin till efterrätt. Supergott - alltihop. Till det drack jag en äppel- och ingefärsdricka. Jag valde att inte dricka en enda droppe alkohol för att rena min kropp inifrån och ut.

teppan.jpg

A la carte restauarangen ligger i anslutning till Yasuragis härliga och enorma terrass med utsikt över skärgården där jag sedan stannade en stund på en vilstol med en kopp te.

yasuragi_terrass2.jpg
yasuragi_terrass.jpg

Efter middagen valde jag faktiskt att byta badrock till träningskläder för att ta en kvällspromenad. I receptionen finns kartor med lämpliga promenad/joggingslingor och hur långa de olika sträckorna är. Jag gick längs med vattnet, tittade på alla vackra hus och fick njuta av en sån där magisk försommarkväll.

brygga_hasseludden.jpg
proemnad_haseludden.jpg

När jag kom tillbaka satte jag mig lite på den här altanen (nedan) innan jag frös in.

kväll_yasuragi.jpg

Då gick istället in till de stora panormafönstrena mot vattnet, satte mig i en gungstol och såg solen sänka sig. Otroligt rogivande.

utsikt_yasuragi.jpg

Under denna coronatid har Yasuragi inga klasser i yoga, meditation och liknande men det går bra att använda salen och det finns instruktioner med meditation- och andningsövningar. Så jag fortsatte in till salen som heter Dojon för 30 minuters stillhet.

yogasal_yasuragi.jpg

Sedan var jag redo att säga godnatt och krypa ned i min japanska säng. Jag behöver kanske inte ens säga att jag sov gott?

window_yasuragi.jpg

Strax före 07 vaknade jag efter nästan 9 timmars sömn. Jag började med en tur i den japanska trädgården, följt av en morgonpromenad vid vattnet.

hasseluuden_prom.jpg

Avslutade morgonrundan med ett kortare träningspass i deras utegym som ligger så fint inbäddat i en skogsdunge.

yasuragi_gym.jpg

Sedan - frukost. Jag valde att sitta ute i morgonsolen och vanligtvis bjuder såklart Yasuragi på frukostbuffé men just nu har de omsorgsfullt mindre förpackningar med müsli, smörgåsar, fruktsallad, pålägg etc. Frukt med skal fanns i en egen buffé och fem plus för att det fanns hela avokados bland kiwis och mandariner! Den varma maten, som äggröra, stekt svamp, kyckling etc beställde jag från meny.

yasuragi_hasseludden.jpg
frukost_yasuragi.jpg

Efter frukost var det åter dags för japanska badet. Jag badade, låg i en vilstol och tittade på höga tallar tills jag somnade en stund, badade lite till - både kallt och varmt och sedan framåt 14-tiden gick jag motvilligt upp. Utcheck var 14:00 annars hade jag säkerligen legat kvar i badet fortfarande.

spa2.jpg
yasuragi_spa2.jpg
yasuragi_stolar.jpg

Jag avslutade min vistelse på Yasuragi med lunch - en bowl med sotad lax innan jag promenerade hem under de röda Torris ( japanska portaler) och lämnade den delen av Japan som finns i Stockholm bakom mig.

Vilket dygn, vilket ställe och vilken stillhet! Golvad är hur avslappnad jag kände mig, hur himla snyggt Yasuragi är och hur härligt det är att åka ensam till ställen och bara vila. Jag vill åka tillbaka redan imorgon bitti vilket är ett toppenbetyg - eller hur?

Läs mer om Yasuragi, priser och paket här.


Här kommer svar på några vanliga frågor jag fått kring Yasuragi

Hur tar man sig till Yasuragi, måste man ha bil?

Du måste inte ha bil - det är det viktigaste. Från Slussen går det flera bussar till Orminge centrum och där byter du till buss 417 (mot Hasseludden) som går en gång i timmen, kliv av Hamndalsvägen. Bäst är att kolla på SL.se så du slipper väntetid. Resan från Slussen tar ca en halvtimme. Du kan också åka båt från Strömkajen (Grand Hotel) till Hasseludden - det tar också ca 30 minuter.

båt_hasseludden.jpg

Att åka ensam till Yasuragi - hur var det?

Helt fantastiskt! Som jag njöt av tystnad, göra precis det jag ville göra, upptäcka naturen runt omkring och bara vara. Det var inga problem att äta själv i restaurangen - det kändes varken konstigt eller trist. Likaså frukost. Ta med en bok om du vill ha en trygghet runt momentet själv på restaurang.

rumyas.jpg


Vad ingår i priset på Yasuragi?

Det beror helt på vilken typ av paket du tar och om du vill stanna över natten eller bara köra dagspa. Jag hade ett spapaket med övernattning och middag. Då ingick japanska badet två dagar ( med frukt och té) tre rätters middag, frukostbuffé, aktiviteter och lån av yukata (japansk morgonrock), badkläder (att behålla) och badtofflor.

Vad finns i det japanska badet, är det trångt?

Allt du behöver och mer där till. Tvagningsrum, varma källor, ångbastu, torrbastu, sovbastu, kolsyrebad, fotbad, kallbad och mer där till. Det kändes verkligen aldrig trångt. Jag var där torsdag-fredag så jag kan inte svara hur det är på helgen men det är stora ytor överlag.

yasuragi_pooler.jpg

Kan man göra annat än bada på Yasuragi?

Under dagen finns yoga, meditation, qi gong, saunayoga och andra aktiviteter. Det finns också fina promenadslingor, utegym och en vacker trädgård. Du kan boka massage, ansiktsbehandlingar eller bara ligga i en gungstol och vila. Tyvärr var aktiviteter just nu inställda på grund av corona men du kan själv köra yoga och andningsövningar i Dojon.

yasuragi_vyn.jpg

Får man ta med sig barn till Yasuragi?

Åldergränsen är 16 år på Yasuragi men under speciella veckor på skolloven kan du ta med barnen till Yasuragi Kids - med eller utan övernattning. Testa japanska bad, sushiskola, massage och yoga med barnen - läs mer här