Mina Phu Quoc tips från norr till söder

Phu Quoc är Vietnams paradisö som ligger söder om fastlandet. Det är här du hittar de där riktiga paradisstränder, bungalows på stranden, små fiskebyar och en kristallklart vatten. Det är också här Kina investerar miljardbelopp för att bygga något som påminner om Dubai korsat med Disneyland där allt är konstgjord och gjort i plast. Men om du undviker dessa delar kommer du hitta en härlig ö som har väldigt mycket att erbjuda.

phuquoc_beach.jpg

Jag var en vecka på Phu Quoc i januari och reste kors och tvärs över ön. Det finns knappt ett hörn jag inte sett och här kommer mina tips och mina highlights som du inte bör missa.



Phu Quocs bästa stränder

Phu Quoc har erbjuder massor av stränder med olika typ av sand och klarhet i vattnet, alla har sin charm på olika vis. För att nå de olika stränder åkte vi taxi, det kostar inte mycket och är det absolut smidigaste sättet om du inte vill hyra egen moped.

Star Fish Beach

Star Fish Beach ligger på norra delen av ön och när du anländer stranden ska du gå åt höger för att hitta den finaste delen. Denna strand är fylld av sjöstjärnor, ett otroligt naturfenomen. Viktigt att komma ihåg är att sjöstjärnor är levande varelser så ar försiktig med dem. Vet inte hur många gånger vi fick påpeka för andra att nej man ska inte plocka upp dem och kasta dem till varandra. Längs med denna strand åt vi också kanske resans godaste måltid. Några plastbord och stolar i sanden, du beställer från en meny och ägaren tar på sig cyklop, simmar ut till sitt nät för att hämta upp fisken och sedan tillaga den.

starfishbeach1.jpg

Sao beach

Priset för vackraste stranden på ön går till Sao Beach på östkusten. Kritvit sand, böjda kokospalmer, gungor och härliga strandrestauranger. Be taxichauffören köra till den parkeringen som kostar pengar för att hitta den finaste delen av stranden. Det kostar inte mycket men är så värt det. Vid gratisdelen är det tjockt av kinesiska turistgrupper som anländer i stora bussar och du kommer knappt fram till stranden.

saobeach.jpg
saobeach_phuquoc.jpg

Khem Beach

Khem Beach är en liten strand som egentligen tillhör öns finaste hotell JW Marriott. Men precis innan hotellområdet börjar finns en del av denna strand som är publik. Inga solstolar, inga restauranger men rader av palmer och ett turkost hav.

khembeach.jpg

Long Beach

Längs Long Beach på västra sidan av ön ligger de flesta hotellen på Phu Quoc. Detta är en lång strand (nästan 20 km) med gyllengul sand. En del av stranden brukar kallas för Long Beach Village och är mer en backpackerdel. Ju längre söder ut du kommer desto lyxigare hotell.

longbeachphuquoc.jpg


Ong Lang Beach

Ong Lang ligger norr om Long Beach på västkusten. Här finns några restauranger, strandbarer och stranden är mysig. Inte så härligt vatten som på andra sidan av ön men här är en lugnare stämning och värd ett besök.

Vung Bau Beach

Det här en mysig mindre strand med gul sand där du nästan är ensam. Ett mindre boende, en restaurang, solstolar i trädskugga och backpacker-känsla. En favorit!

vueng_phuquoc.jpg



Att göra på Phu Quoc

Skulle du tröttna på solstolen finns det en hel del att se och göra på denna relativt lilla ö. Här kommer de saker jag uppskattade mest under min tid på ön.

Staden Doung Dong

Doung Dong är en riktig stad där livet pågår mitt på denna ö. Här cyklar barn till skolan, lokalbor handlar grönsaker på marknaden och ungdomar står i klungor och dricker läsk. På morgonen får du inte missa kommersen på marknaden längs ned mot floden. Här samsas fotgängare, mopeder och marknadsstånd. Hundar skäller, trafiken tutar och folk köpslår om pris. Detta är ingen för den känslige då halva djur hänger sida vid sida med fisk, grönsaker och flip flops. Men som jag älskar det!

marketphuquoc.jpg
marketphuquoc1.jpg

Ocsen Bar

Här låg ett ställe som hette Rory´s tidigare och som var megapopulärt. Rory´s tvingades att flytta till andra sidan ön och Ocsen tog över. Det är en härlig bar mitt på Long Beach som är perfekt för solnedgång i en saccosäck med drink.

ocsen.jpg
ocsen2.jpg

Rory´s

Ja vart tog då Rorys vägen som fick lov att flytta? Jo på östsidan har Rory som kommer från Australien öppnat ett nytt ställe. Han har byggt en stor båt som är en bar, runt om finns små bungalows på pelare och stället är inramat av kulörta lyktor. Här är en helt annan stämning än på västsidan, hit hittar inga charterturister och väldigt få svenskar, hit åker du på din moped för ett riktigt lugnt häng och det känns mer som den genuina sidan av ön.

rorys.jpg

Hon Thom, Phu Quocs linbana

Vem kunde tro att världens längsta linbana ligger just på Phu Quoc? Men det gör den, byggd 2018 och väldigt populär. Jag var där direkt när de öppnade på morgonen och det var ingen kö alls. Själva turen tar ca 15 minuter över och du kliver sedan iland på en ön Hon Thom. Där står gratisbussar och väntar som tar dig till en uppbyggd strand som du inte behöver lägga för mycket tid på. Det känns nämligen lite som du ankommer Disneyland. Allt är uppbyggt för den perfekta instagrambilden, i träden hänger ramar med vilka hashtags du ska använda, i vattnet flyter en hinderbana av plast och en restaurang serverar trött buffé. Jag stannade max 20 minuter innan jag tog linbanan tillbaka. Detta är ett område som utvecklas hela tiden och när jag var där byggdes ett nytt stort vattenland och tivoli också.

linbana_phuquoc.jpg
phuquoclinbana.jpg


Mango Bay Restaurant

Mango Bay är en resort med små bungalows men du kan också åka hit enbart för att äta fantastisk mat i solnedgång. Vacker inramning, livemusik och rekommenderas! Ligger på västsidan längs med Ong Lang Beach.

mangobay_phuquoc.jpg


Sunset Sanato

Detta är en del av södra Long Beach som är större resort, nattklubb, bar och massor av installationer. Stålelefanter i vattnet, trädkojor, konstverk på stranden och en lång pir. Och en magisk solnedgång. Finns nog inget ställe på Phu Quoc som det fotas så mycket på när solen går ned.

konstverk.jpg
elephantsphuquoc.jpg


Suoi Tranh Waterfall

10 minuters bildfärd från Doung Dong hittar du Phu Quocs fyra meter höga vattenfall. Det kostar en mindre avgift att gå in och väl inne kan du titta på statyer på djur medans du promenerar ca 10 minuter för att komma till vattenfallet. Bäst är att undvika helger då detta ställe är väldigt välbesökt av lokalbefolkningen. Jag besökte vattenfallet i januari och då gick det väldigt bra att bada här, tydligen torkar det aldrig ut men vattenmängden kan variera.

coconut.jpg

Pepparfarm

På norra delen av ön finns både bifarmer och pepparfarm. Jag tycker kanske att man kan hoppa över bifarmen men pepparfarmen var kul att se. Först får du följa med och se hur all peppar växer och se skillnader mellan svart- , vit- och rosépeppar. Sedan får du provsmaka peppar, de torkar allt ute i solen och det luftar gudomligt. Jag rekommenderar att köpa hem svartpeppar och salt med chili. Dessutom har de ett mysigt café där de serverar goda smoothies och egen öl.

Takbaren på Intercontinental

Phu Quocs högsta bar hittar du högst upp på Intercontinental Hotel. Här får du en 360 vy över solnedgången från en bar med en märklig design i form av en svart bläckfisk.

roofinter.jpg
intercontinentalphuquoc.jpg

Chuon Chuon Bistro & Sky Bar

Det här är nog det ett av de finaste ställena på hela Phu Quoc. En restaurang och bar i nivåer på ett berg som är så fint byggt. Här är varje detalj genomtänkt, drinkarna ser ut som konstverk. Spana in deras instagramkonto @chounchounbistro

barphuquoc.jpg
rooftopphuquoc.jpg

Ham Ninh fishing village

Cirka 30 minuters taxiresa från Duong Dong ligger denna fiskeby. Här får du se de lokala livet på riktigt. Gå ut på den långa piren, se vad fiskarna fått med sig på morgonen, sätt dig på någon restaurang och beställ in grillade räkor, så gott!

fishvillgae.jpg
phuquocvillage.jpg

Phu Quoc Night Market

Nattmarknaden är inte så mycket att se egentligen. Det är samma som på alla dessa marknader i Asien, t-shirts, flip flops, nötter, ljuslyktor, kopior på märkesvaror men det är en härlig stämning. Här finns också mycket god mat att prova och missa för allt i världen inte kokosglassen som serveras i en halv kokosnöt - kanske den godaste glassen jag någonsin smakat.

nightmarket_phuquoc.jpg
kokosglass.jpg


Dinh Cau tempel

Här ska du vara i solnedgången för att titta på detta lila tempel som är tillägnat havets makter. Klättra upp för de 29 trappstegen för att se hela templet och en panoramavy över havet. När skymningen faller blir hela gatan fram till templet en härlig matgata där streetfoodvagnar avlöser varandra.

tempelphuquoc.jpg
streetfoodphuquoc.jpg

Sung Hung Pagoda

Denna magiska pagoda (och öns största tempel) ligger på östkusten och har en galet fin utsikt över havet. Är du morgonpigg är det här du ska vara för att titta på soluppgången. Precis framför pagodan gömmer sig Dam Beach, en öde och vacker strand.

pagoda2.jpg
pagoda.jpg

An Thoi

An Thoi är Phu Quocs näst största stad. Här finns en större hamn och även små mysiga gator där livet sker på riktigt och caféer som serverar det där goda vietnamesiska kaffet man saknar så fort man lämnar landet.

gata_phuquoc.jpg

Fingernail Island

Det finns två Fingernail Island utanför Phu Quoc och den jag pratar om ligger söder om ön. Vi hyrde en egen båt i några timmar från hamnen i An Thoi och han tog med oss till Fingernail Island och till några mindre öar. Här är vattnet mer grönt och klart och det är riktigt bra för snorkling. Se till att kom tidigt på dagen bara för sedan blir det rätt tjockt med folk.

fingernailisland_phuquoc.jpg
fingernailisland.jpg

The Spice House Restaurant

Väldigt bra restaurang i fantastisk miljö. Här servera vietnamesisk mat med en litefusion, mitt på Long Beach.

pannkaka.jpg

Winston Burger

Skulle du tröttna på nudlar och ris så finns dein räddare i nöden, Winston Burger. Hamburgare i världsklass, serveras med iskall öl och avsluta gärna med en grym nutella milkshake!


Hotelltips på Phu Quoc - i alla prisklasser

JW Marriott Phu Quoc

Detta är det finaste hotellet jag någonsin har besökt. Det ligger ensamt ute på en udde men en privatstrand där vattnet är så turkost att det sticker i ögonen. 5-stjärigt hotell komplett med flera pooler (en formad som en snäcka) gym, spa, bageri, flera restauranger, barer, en gågata med kulörta lyktor, små butiker och cyklar att låna. Här finns världens längsta privata pool som hör ihop med deras president suite. Arkitekten Bill Bensley har gjort ett jobb i världsklass och någon gång ska jag unna mig en hel vecka är här extra allt.

jwmarriottphuquoc.jpg
phuquocbeachmarriott.jpg
mariottphuqouc.jpg

La Veranda

Ett vackert hotell i kolonialstil med privat strand och härligt trädgård med strand. Ligger på Long Beach och har tre egna restauranger som är riktigt bra.

Tropicana Resort

Ett mysigt, lite billigare, boende precis på Long Beach. Här bor du i små bungalows eller i hotelldelen. De har en pool inbäddad i grönska och läget är perfekt!

pool_tropical.jpg
tropicalresort_phuquoc.jpg

Blue Star Novotel Phu Quoc

Reser di till Phu Quoc med yngre barn är detta stället för er! Mitt på stranden, stora grönområden, härliga pooler, gym, tennisbanor och dessutom hälsar Bamse på.

bluestarphuquoc.jpg
bluestarnovotelphuquoc.jpg