Bo, äta och göra i Belgrad - mina bästa tips

Belgrad är det nya Berlin sägs det. Jag som aldrig varit i Berlin har svårt att avgöra det. Men stan känns som den växer så det knakar, överallt öppnas nya, trendiga hak och charm det har den till tusen!

Belgrad var en anonym stad för mig tills dess att jag åkte dit i april och blev så väldigt positiv överraskad. Det här är en weekendstad som har allt och lite till och dessutom är det väldigt billigt att som svensk hänga runt i Belgrad. Här har jag samlat min bästa tips till denna vackra stad.

Weekend i Belgrad.jpg

Flyga till Belgrad

Från Arlanda flyger AIr Serbia direkt till Belgrad flera dagar i veckan. Jag flög med Air Serbia, en tur och returbiljett kostade runt 2 000:- (då bokade jag tidigt). Resan tar 2,5 timme vilket också är himla positivt. Även Norwegian flyger direkt till Belgrad men inte så ofta.

Från Skavsta och Göteborg flyger Wizz Air direkt till Belgrad några gånger i veckan.

public.jpeg


Var i Belgrad ska man bo?

Det härliga med Belgrad är att du nästan kan promenera överallt. Om ni tittar på en karta över Belgrad skulle jag rekommendera att bo i området jag har ringat in här nedan, då har du nära till allt och det är lätt att ta sig runt.

hotellbelgrad.jpg


Jag bodde på Belgrade Art Hotel och det läget var grymt! Mitt på den stora gågatan i city, stora rum, nära till allt och dessutom ett café/bageri i bottenplan. Frukosten var jättebra med allt man behöver och en urgod chiapudding med kardemumma.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Vill du bo mer lyxigt rekommenderar jag Square Nine Hotel.

De större komplexen som Radisson Old Mil och Hyatt Regency ligger lite mer utanför citykärnan.


När ska man besöka Belgrad?

Jag var där sista helgen i april och hade 30 grader en dag och 22 resten av tiden. Spontant är vår och höst bäst då sommaren kan bli väldigt varm och vintern kall. Juni-augusti är det oftast över 30 grader medans april-maj och september-oktober ligger runt 20-25 grader.

Restaurangtips i Belgrad

Smokvica

Smokvica har flera restauranger i stan och Bed and Breakfast. Vi åt på ett par olika och jag gillar Smokvica Kralja Petra bäst. Supermysig uteservering i en lummig trädgård utan ett stort fikonträd och ljus och fräsch inredning på insidan. Vi åt jättegod mat som burrata, vårrullar, kyckling, sötpotatis pommes och hummus. Populärt ställe så bra att boka bord innan.

Adress: Kralja Petra 56

public.jpeg
kralja-petra-enterijer.jpg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Manufaktura

Mycket populär för alla som befinner sig i Belgrad på en weekend. Cool restaurang som serverar traditionell mat med en ny twist. Inne i restaurangen är väggarna fyllda med glasburkar och matvaror och ute kan du sitta under rader av röda paraplyer, kanske de mest fotade i hela Belgrad.

Adress: Kralja Petra 13

public.jpeg

Endorfin

Ganska nyöppnad restaurang som vi hittade i ett mysig gathörn nära vårt hotell. En gastropub där vi körde lite ölprovning till olika smårätter. Du kan välja ett paket och de parar ihop öl som går speciellt bra ihop med vissa rätter. De vegetariska rätterna var supergoda som rödbetsbiff och grillad spetskål. Dessutom härlig uteservering på gatan under små vimplar.

Adress: Braće Jugovića 3

mg-9541_orig.jpg
8z7a0896_orig.jpg

Frans

Med Belgrads kanske vackraste trädgård och god mat är Frans väl värd ett besök. Internationell och serbisk mat, fantastisk gnocchi, eget bageri, barn meny och alla är välkomna!

Adress: Bulevar oslobođenja 18a

Bulevar-oslobodjenja-18a-e1522191983789.jpg

Ambar

Kanske Belgrads snyggaste restaurang som ligger precis intill floden Sava. Relativt dyr mat i jämförelse med andra ställen men maten är också fantastisk. Här får du testa serbisk mat i tapasversion, smårätter som ni alla delar. Kyckling med valnötter och wasabi, crunchy zucchini och rostad blomkål rekommenderas.

Adress: Karađorđeva 2

ambar-restoran-4.jpg

Magaza gastropub

Relativt nyöppnad restaurang längs med floden Sava med livemusik på kvällen. Gott grillat kött och fisk och dessutom härligt ställe att bara ta en drink en sommarkväll på deras fina uteservering.

Adress: Karađorđeva 4

public.jpeg

Härliga caféer i Belgrad

Koffein

Hippt kaffeställe med industrikänsla men också så gott kaffe! Egna bönor, goda kakor och härlig uteservering.

Adress: Cara Lazara 13

public.jpeg

Jazz Basta

Säkerligen det mest instagrammade stället i Belgrad och lätt att förstå att varför. Det är verkligen en sådan fin trädgård i två våningar och även fint på insidan. Jag drack kaffe och lemonad här men på kvällarna blir det en härlig jazzklubb med vin och mat.

Adress: Karađorđeva street 43 (kan vara lite svårt att hitta)

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Meduza Café

Älskar allt med detta ställe! Det ligger på en grön och lummig gata i Belgrads finaste kvarter och när vädret tillåter öppnar de upp sina stora fönster och in- och utsidan flyter ihop. Vi satt ute och drack kaffe och öl, så mysig personal och kändes som ett ställe där locals hänger på helger. Livemusik på kvällen.

Adress: Gospodar-Jevremova 6

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Att göra i Belgrad

Belgrads fästning

Det är näst intill omöjligt att besöka Belgrad och inte promenera upp till denna byggnad. Högt belägen över staden med stora gröna parkområden och stans bästa utsikt. Bäst tycker jag det är att ta en morgonpromenad hit, då har du stället för dig själv.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Walking tour

Det första vi gjorde när vi kom till Belgrad vara att gå en stadstur med en guide. Det är ett perfekt sätt att lära känna en ny stad, se vilka delar man vill se mer av och dessutom kan man ställa alla sina frågor och få restaurangtips inför sin vistelse. Vi bokade på Belgrade Walking Tours och där finns allt; privata turer, gratis turer, stadstur, bartur, gå i tunnlar eller se ytterområden. Vi gick en citytour med fokus på gamla delarna med en grym guide som hette Zeljko (tips!).

public.jpeg
public.jpeg

Skadarlija

Skadarlija är en stadsdel i Belgrad som kantas av restauranger och barer. Gulliga kullerstensgator , vinliga gatlyktor och man förstår varför det kallas för Belgrades Montemarte. Turister? Ja visst men ett besök här är ett måste!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Ada Ciganlija

Det här hit stadsborna vallfärdar på sommaren. Området kring sjön är då kantad av barer, restauranger, solstolar. I april var mycket stängt men det var ändå mysigt att gå en promenad/cykla här och ta en glass längs med den uppbyggda stranden.

public.jpeg
public.jpeg

Matmarknader

Belgrad har två större Farmer Markets, Zeleni Venac och Kalenić, den sistnämnda är den största. Gå runt och känn och kläm på frukt och grönsaker, se vardagslivet och köp goda saker!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Saint Sava Temple

En imponerade byggnad och världens största ortodoxa kyrka - ett landmärke för staden.

belgrade-2506699_1280.jpg


Festa på en partybåt

Under sommarmånaderna förvandlas husbåtarna längs med floden Sava till nattklubbar - under bar himmel. Här spelar landets bästa DJ:s och du kan festa till solen går upp.

Boho Bar

Belgrads snyggaste bar uppe vid Belgrads fästning. Chic utomhusbar med kulörta lyktor, vita parasoller, sittkuddar och en känsla av Marocko mitt i Belgrad. Mega-populärt på sommaren så kom i tid!

boho.jpg

Hyr en cykel

Det finns massor av ställen att hyra cykel på i Belgrad och det är förmodligen bästa sättet att se staden. Cykla längs med floden Sava och se staden förändras från gammal till ny.

public.jpeg
public.jpeg

Savamala

Savamala är en stadsdel nere vid vattnet som andas hipster och party. Restauranger, caféer, klubbar blandas med snygga gallerier.

public.jpeg

Botaniska Trädgården

Belgrad har en liten men mysig botanisk trädgård som är perfekt för promenad och picknick en fin dag.

public.jpeg
public.jpeg

Häng på en uteservering

Är man från Stockholm är man van att få slåss för en plats på en uteservering. Inte i Belgrad. Det finns nämligen hur många som helst och nästan alla har lediga bord. Jag har nog aldrig varit i en sådan uteserverings-tät stad i hela mitt liv.

public.jpeg

Belgrad förtjänar inte bara ett besök utan fler. Vi anlände torsdag kväll och åkte hem söndag kväll - jag hade gärna haft några fler dagar. Men nu finns ju anledning att åka tillbaka!

public.jpeg