Att besöka Khao Sok i Thailand

Khao Sok är en nationalpark i Thailand som består av regnskog, vita kalkstensklippor, grottor och en smaragdgrön sjö.

khaosok_nationalpark.jpg

Nationalparken är inte alls gammal och det var i början av 80-talet som de stängde av floden Pasaeng för att göra denna sjö. Detta gjorde först och främst för att garantera att södra Thailand skulle ha el men nu är denna sjö en utav Thailands turistmagneter. När sjön bildades gjorde en stor insats för att inte alla djur som levde här skulle försvinna, tyvärr gick det inte som planerat och många arter dog av stress och massor av fiskar försvann då de inte klarade av ett liv i sjövatten. Jag trodde länge att den här nationalparken var ett naturfenomen men så är det alltså inte, älskar att jag lär mig mer om Thailand för varje resa!

batenvanster.jpg

Hur tar man sig till Khao Sok?

Khao Sok ligger drygt 2 timmar från Khao Lak och det lättaste är att be ditt hotell eller de som arrangerar utflykter att boka in dig på en tur. Från Krabi tar dit ca 3 timmar till Khao Sok och från Suran Thani 2,5 timme. Jag tog en endagstur vilket betyder att jag anlände nationalparken vid 10:30 och åkte hem igen vid 17:00. Du kan också övernatta i parken och det är något jag drömmer om, tänk att paddla ut här i soluppgång!

khaosok.jpg
nature_thai.jpg
catrine.jpg

Utflykt till Khao Sok

Under min tur anlände vi nationalparken på förmiddagen och hoppade direkt i en longtailbåt. Båten körde i ca en timme i det mest magiska landskap jag någonsin sett. Ni ser ju själva på bilderna - det är så man nyper sig i armen och tänker finns dessa platser?

Vi stannade vid trähus för lunch och bad, i en miljö som fick mig att tänka mer på Como-sjön än Thailand. Du kan bo över i dessa hus i en eller flera nätter.

hyddor.jpg
balans.jpg

Efter lunch kunde man välja om man ville göra en lättare vandring och besöka en grotta men jag valde att åka mer båt, titta på de otroliga klipporna och bada. Det finns platser du kan bada fritt men du får inte bada överallt då visa delar klassas som färdvägar för båtar. Det går endast att åka longtailbåt på sjön, bara en man får åka speedboat och det är tydligen The Big Boss.

longtail_khaosok.jpg
baten.jpg
jagkhaosok.jpg
khaosokbaten.jpg
khaosokswim.jpg
utflyktthailand.jpg

Är Khao Sok värt ett besök?

Skojar du? Ja vissa kanske tycker att det är långt att åka men när du väl kommer hit är det värt varenda minut. Detta ställe kan inte mätas med något annat, det är inte trångt av turister, det är ett minne för livet så ja har du chansen besök Khao Sok! Simma i detta spektakulära vatten, se klippformation resa sig på båda sidor om dig, upptäck grottor, mata fiskar och se något av det vackraste med hela Thailand.

khaosok_nationalpark.jpg

Passa också på att besöka Koh Kho Khao om du är i Khao Lak området.