Matlagningskurs i Bellagio

Resan vi gjorde till Comosjön var en födelsedagspresent till Micke från mig När jag skulle leta upp aktiviteter i Bellagio så började jag leta efter tema mat. Micke älskar italiensk mat och att laga mat så när jag hittade en matlagningskurs med italiensk kock var det ingen tvekan. Luigi Gandolas kurser, som han håller på sin egen restaurang, hade fått högsta betyg så jag kollade tillgänglighet. Tydligen är dessa klasser väldigt populära och väldigt fullbokade men vi lyckades knipa en plats - så Micke fick laga och jag fick titta på (och dokumentera).

Luigi kommer från Bellagio och har tagit över sin pappas restaurang, Ristorante Salice Blu. Den ligger ett par minuters bilväg från citykärnan av Bellagio och har en makalös utsikt. Hela uteserveringen är klädd av rankor och det växer blå och gröna vindruvor samt kiwi ovanför ditt huvud om du väljer att sitta ute.

druvor.jpg
micke.jpg
itradgård.jpg

Vi fick börja med att besöka hans trädgårdsland på baksidan av restaurangen där vi hämtade in zucciniblommor, timjan, chili, citroner, granatäpple och kryddor.

zuccini.jpg
saffran.jpg

Det här tyckte jag var magiskt; han odlar saffran i sin trädgård!

chili.jpg
kastruller.jpg

Sedan var det dags för matlagning. Fem personer fick plats att laga mat i det lilla köket samtidigt som personalen förberedde lunch och middag för gäster. De började göra det viktigaste i ett italienskt kök - pasta.

deg.jpg
rainbowpasta.jpg

Vilket jobb! Deg skulle knådas, kavlas, de gjorda tre olika sorter (naturell, spenat och rödbeta), maskinen skulle sedan platta ut väldigt många gånger, strimla, strimlorna skulle placeras i ordning, plattas till igen, delas, fyllas med ost och timmar senare var de ravioli med mozzarellafyllning.

Zucciniblommor fylldes med mascarponekräm.

zucciniflowers.jpg
makinggnocci.jpg

Det gjordes gnocchi med pastadeg och pressad potatis.

pastamaskin.jpg
pannacotta.jpg

De fick göra pannacotta med cappuccinosmak.

Och medan allt detta pågick fick jag stå bredvid och sippa på bubbel tillsammans med Luigis mamma som fyllde ravioli för glatta livet.

Efter fyra timmars matlagning fick vi då äntligen äta allt som lagats och det var så väldigt gott.

efterrätt.jpg

Speciellt den här efterrättstallriken som var allt man behöver. Även fast jag bara stod på sidan om tyckte jag det var så roligt att komma in i köket i en bra italiensk restaurang. Att få se hur de jobbar, att de har minimalt med yta, att de verkligen jobbar som ett team, att den italienska mamma faktiskt står där och hjälper till och få se hur mycket arbete det krävs för att göra sådan här god mat.

Om du inte går en matlagningskurs rekommenderar jag dig ändå att äta på Salice Blu om du är i Bellagio för det är något alldeles extra!

Läs mer om vår resa till Como här.