Väder och Klimat i Thailand och den där regnperioden

Det här med väder i Thailand är intressant för många tror att Thailand alltid är lika med 30 grader och strålande sol. Riktigt så är det ju inte även om många dagar är just så.

Thailands årstider

Thailand har tre årstider. Kall period, varm period och regnperiod. Den kalla perioden, den så kallade vintern, inträffar när flest svenskar är där det vill säga mellan november och februari. Är du från Norden är väl vinter fel ord att använda men i norra Thailand kan de bli ned mot 5-10 grader nattetid.

I Bangkok är det sällan under 27 grader och inte på öarna heller.

Bild: Phuket i februari

Thailand på våren

Den varma perioden, hot season, pågår i april-maj och då kan temperaturen stiga mot 40 grader. Jag har nog aldrig svettats så mycket som när jag bodde i Bangkok och promenerade till jobbet vid lunchtid en dag i slutet av april.

Thailand på sommaren

Den lurigaste perioden är regnperioden som pågår juni-oktober då det regnar mycket men inte hela tiden och nederbörd beror helt på var i Thailand du befinner dig. Östkusten har minst regn denna period så vill du åka till Thailand under vår sommarsemester och ha sol bör du välja Hua Hin, Koh Samui, Koh Pangan eller Koh Chang. Åker du däremot till Thailand november-maj har västkusten, som Phuket och Krabi, betydligt mindre regn och mer sol. Detta har att göra med monsunen och vilket håll det blåser från.

Bild: Bangkok i september

Men ingen regel utan undantag, jag har varit på Koh Samet i maj när det regnade i fem dagar och ett år senare i juni hade jag fem molnfria dagar så det är väldigt svårt att säga att så här är det.

Fördelar med att åka till Thailand på sommaren är ju att det är lågsäsong och väldigt mycket billigare. Dock ska man vara medveten om att många ställen på västsidan stänger igen helt under denna period medan östsidan oftast har öppet som vanligt.

Vädret i Bangkok

Bangkok är varmt året om och juni-augusti är det ofta en hel del regn och mycket gråa dagar, upplevde jag under våra år där. Chiang Mai har enligt mig det bästa Thailandsklimatet där du verkligen kan se årstider och där det faktiskt kan behövas en kofta på kvällarna i december - något du aldrig behöver i Bangkok.

Bild: Koh Samet i september

Men till skillnad från väder i Vietnam så blir Thailand aldrig kallt. Möjligtvis någon enstaka dag i bergen mot gränsen till Burma men det är allt. Förutom all aC tror jag att jag frusit Max fem gånger under mina år i Thailand. En av de gångerna var när jag skulle åka från Chiang Mai till Burma 04 på morgonen i december - den morgonen var det endast 12 grader. Men så fort solen gick upp steg temperaturen snabbt.

Du kommer inte frysa i Thailand hur mulet och grått det än är, men är du väderkänslig som jag och vill ha sol på din resa bör du ha koll på öst- och västkust. Eller resa november till april då hela landet har väldigt få regndagar och då nästan är garanterad sol var du än befinner dig.