Fråga Piloten - del 4

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer den fjärde och (tyvärr) sista delen, har du fler frågor till piloten så kan du skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vad är det vackraste du sett från ovan?

Ingen kan slå min kontors utsikt! I mitt jobb får man se solen garanterat varje dag och utsikten varieras hela tiden. Under natten ser man mycket fler stjärnor från cockpit och man kan också urskilja Vintergatan. Svårt att säga vad som är vackrast men man blir aldrig mätt på solnedgångar.

På en långflygning på 10h. Hur mycket sitter piloten faktiskt framför spakarna och hur mycket tid gör ni annat? Och vad för annat gör ni då?

På en 10 timmars flygning är man tre piloter. En kapten och två styrmän. (På ännu längre flygningar har man fyra piloter.) Alla tre sitter i cockpiten vid start och landning. Sedan gör man upp ett roterande schema där en pilot vilar i ett speciellt viloutrymme. Vissa flygplan har inte ett sådant, och då används ett förstaklass säte med en omslutande gardin. Man sover, läser en bok, eller kanske tittar på en film när man är "ledig".

En rolig historia som hände ombord en flygning från Rom till San Francisco för många år sedan var att piloterna inte lyckades väcka kaptenen inför landningen trots flera påringningar till viloutrymmet. Strax innan de skulle landa, dundrade kaptenen fortfarande i sin pyjamas, in i cockpiten, irriterad varför ingen väckt honom. Han tände en cigarett, tog en kopp kaffe, landande planet, och gick sedan tillbaka in till sovplatsen. Är historien sann? Kaptenen är min kompis pappa...

Type rating för A380, något som lockar? Vad krävs för att ens få påbörja en sådan utbildning? 

När man blir anställd som trafikpilot måste man lära sig den flygplanstyp man ska flyga mycket grundligt. Moderna trafikflygplan är i dag så komplexa att man måste gå en speciell kurs för varje typ och erhålla en så kallad "Type Rating". Oftast betalar flygbolaget Type Ratingen när man blir anställd, fast vill man, så kan man själv skaffa sig valfri Type Rating på vilket flygplan man vill. Är du sugen på att lära dig en A380, dvs en superjumbo kostar en sådan kurs ca $20,000. Innan du påbörjar en sådan kurs måste du dock först ha genomgått grundläggande flygträning.

Vilken passagerare är jobbigast, en full medelålders eller ett skrikande barn?

Hahaha, det blir nog en full medelålders. Faktiskt så får man inte gå ombord ett flygplan ifall man är berusad och lyckas man ändå "smita förbi" markpersonalen kan flygvärdinnorna ofta lukta sig till en överförfriskad passagerare. Vi brukar då erbjuda att boka om hen på en senare flygning.

Visste ni förresten att spädbarn har trängre hörselgångar än vuxna och när vi börjar sjunka mot destination börjar vi också trycksätta kabinen för landning. De flesta vuxna märker inte av det men för ett spädbarn är det en obehaglig upplevelse. Det är oftast därför barn skriker under inflygningen.

Vilken är den största skillnaden mellan att flyga propellerplan vs jetplan?

I ett propellerplan har man fler motorreglage att hålla reda på. Propellervinklar, kraftuttag, propellerhastighet mm. När man övergår till att flyga en jet har man bara ett gasreglage och man blir överrumplad av hur pass fortare allting går.

Blir ni inte galna på folk som försöker ta ombord halva sitt hem och hävda att det är handbagage?

Jo, det blir vi. Fast det är också vårat eget fel. Sedan de flesta flygbolagen började ta ut en avgift för incheckat bagage försöker många att packa med så mycket dom kan i handbagaget. Vissa bolag har gått tillbaka till gratis incheckade väskor och där är flygvärdinnorna gladare!

Är dörren in till piloterna alltid låst? Jag tänker om någon galning får för sig att komma in? Samma sak med nödutgångar - hur svåra är de att öppna för en passagerare?

Japp, dörren till cockpit är alltid låst under flygning.

Alla nödutgångar öppnas in mot kabinen och vid flygning är hela kabinen trycksatt för att kompensera emot den tunna luften utanför. Även ifall en passagerare rycker och sliter i en nödutgång händer inget. Jo förresten, den passageraren blir omhändertagen av polisen vid landning.

Vilken stad är vackrast från ovan?

Oj, bra fråga. Det får bli ett subjektivt svar eftersom jag mest flyger i Nordamerika. Personligen tycker jag att alla städer som ligger vid vatten och terräng är vackra att flyga över. Där har vi ju tex. Stockholm, San Francisco, och Vancouver. På natten, när sikten är god, kan man faktiskt se Las Vegas hela vägen från Los Angeles. En märklig syn, mitt i en kolsvart öken ligger en tät klunga av neonljus.

Over and out. Detta var den sista delen i Fråga Piloten men har du missat någon del så in och läs bums.

Fråga Piloten Del 1

Fråga Piloten Del 2

Fråga Piloten Del 3