Älva, 10 månader

Förra veckan var vi på BVC på 10 månaders läkarkontroll. Älva väger 8,5 kg, är 69 cm lång och gör allt som förväntas av henne (samt lite till...). Pincettgrepp, slå klossar mot varandra och följer med i blicken.

Sömn: Jag har nu försökt få in en ny rutin med sömn två gånger per dag istället för microsömn då och då. Det bästa är om hon sover ca 9-10.30 och 14-15 men ibland spricker mitt sömnschema rejält. Vi lägger henne 19 och då äter hon välling och somnar direkt i egen säng, där sover hos ibland till 22 ibland till 01, då kommer hon över till vår säng. Hon äter en flaska välling till under natten oftast runt 01 och somnar om snabbt. Ibland kan det behövas en skvätt ersättning mellan 04-05 också för att få henne att somna om men inte alltid, och så är hon redo för dagen runt 06.
Ibland får hon för sig att inte sova mer efter 05 och det är då mitt sömnschema spricker rejält för då tar hon sin första powernap redan vid 07.30. Ja, det är svårt det här med rutiner.

Mat: På morgonen äter hon lite bröd och en halv skål mjölkfri banangröt. Vid 11.30 äter hon lunch som oftast är en halv eller en hel burk barnmat. Jag fortsätter försöka med 8 månaders burkar men hon kväljs av bitarna. Efter maten äter hon ibland lite fruktpuré eller majskrokar. Runt 14-15 tiden äter hon mellanmål vilket är smoothie/gröt/frukt och så äter vi middag 17.30 och då försöker jag få ned en hel burk barnmat inför natten men det är inte alltid det lyckas. Innan hon somnar äter hon 150-200 ml mjölkfri majsvälling. Hon äter fortfarande mjölkfritt men jag ska smyga in mjölk nu och se om det blir någon reaktion.

Motorik:  Hon ställer sig upp själv och tar 5-6 steg innan hon sätter sig ned. Kryper i raketfart. Går utan problem mellan möbler och med lära gå vagn. Allt ska undersökas och öppnar man diskmaskinen är hon där som ett skott. Allt som ligger framme sprids ut över lägenheten av Älva och hon skjuter pallar, stolar och annat framför sig genom bostaden.

Gillar:Att röja. Folk som inte träffat henne förr blir förvånade hur aktiv hon är och att hon verkligen inte är still en enda sekund. Hon älskar Aramis rum men får oftast en dörr i ansiktet när hon försöker närma sig legot. Att slänga ned saker på golvet är en annan passion och liksom att stoppa fingrar i maten. Och så är hon besatt av att titta på fåglar.

Ja som ni hör har jag fullt upp. Att vara hemma längre stunder är verkligen inte roligt så jag brukar lämna lägenheten efter lunch och vara ute med henne tills det att vi hämtar Aramis på förskolan vid 16. Vi är en del på Öppna Förskolan, gungar i parken, tittar på fåglar, hänger på biblioteket och i Dieselverkstan.

(Detta är mest anteckningar för eget bruk, förstår att det är galet trist att läsa om du inte har barn eller bebis hemma.)

Läs också
Älva 5 månader
Älva 6 månader
Älva 7 månader
Älva 8 månader 
Älva 9 månader