Lördag i Budapest

När vår mat-vandring i Budapest var slut gick vi en promenad längs med Donau. Från Kedjebron och fram till Parlamentet. 

Alldeles före Parlamentet står The shoes on the Danube Bank. Ett minnesmonument till alla de judar som dödades i andra världskriget av fascisterna Arrow Cross. De blev beordrade att ta av sig skorna och sedan sköts de och kropparna föll i i floden. Fruktansvärt. Och det känns väldigt obehagligt med alla dessa skor och det råder en tyst stämning kring detta monument.

Vi fortsatte över Margaretabron till Margaretaön som ligger mitt i floden mellan Buda och Pest. En grön, bilfri ö, ca 4 km lång och Budapest lunga. Det finns cyklar att hyra, små cafeer, ett litet mini-zoo, vattentorn, japansk trädgård, rosenträdgård, kyrka och ett hotell på ön. Vi gick runt hela ön och det rekommenderas verkligen! 

Efter parkhäng fortsatte vi promenera på Pest-sidan, köpte salty-caramel macarons på Sugar och gick några timmar till. 

Helt plötsligt var klockan 19 och vi bestämde oss för middag och häng på Koleves Kert. Ett helt fantastiskt ställe på en innergård längs Kazinczy utca (grym gata för restauranger och pubar). Så vi hängde bland kulörta lyktor, hängmattor och träbänkar - åt koreanska tacos och drack ungerskt öl. 

Och när mörkret föll blev det ännu mysigare och med över 15 grader ute var det inga problem att sitta utomhus. 

När vi kom tillbaka till vårt hotell så var det traditionell dans på torget utanför så då blev vi även kvar där ett bra tag innan vi kröp i säng. Spontana kvällar är de bästa!