Foodtour i Warszawa

Något jag verkligen älskar att göra när jag är på weekendresor är att äta. Gärna så mycket lokal mat som möjligt och jag deltar gärna i food tours. Senast jag var i Budapest gick jag en fantastisk matvandring om ni minns? Även Warszawa har food tours och till min lycka fick vi prova en sådan i fredags. En tour med Eat Polska som fokuserade på polsk mat men också berättade mycket om Polens mathistoria och mellan rätterna var det lagom långa promenader så man blev aldrig proppmätt.

Eat Polska gör både Food Tours och Vodka Tours. Matturen tar fyra timmar, du besöker fyra olika ställen och den börjar klockan 13.00 varje dag - alltså lagom till lunch.

Vi började på en polsk traditionell restaurang och givetvis var det första som serverades vodka. Till det fick vi nybakat bröd, inlagd gurka och en röra (smalec) gjord på fläsk.

Sedan serverades en rödbetssoppa som var fantastisk.

Och en sur soppa gjord på mycket creme fraiche och som innehöll korv och ägg. Denna var i suraste laget för mig men intressant att prova. Polska soppor mixas inte släta utan det är mer som vår köttsoppa med hela bitar i.

Efter soppor, bröd och vodka tog vi en rejäl promenad till nästa ställe. Promenaden gick genom lummiga parker och förbi höga hus - det var skönt att få röra på sig. 

Vi fortsatte till en restaurang som specialiserat sig på slow food och fermenterade grönsaker.

Här fick vi smaka charkbricka med massor av goda ostar, skinka, fermenterade grönsaker, pepparrot och en god med galet stark senap.

Nästa stopp var restaurang Bibenda.

Där fick vi provsmaka revbensspjäll med apelsin, habañero, vitkål, fänkål, koriander och lime.

Och kyckling med timjan och citron på en bädd av sötpotatispuré, babyspenat och sallad. Det smälte i munnen kan jag intyga.

Efter ännu en långpromenad var det så dags för efterrätten som serverades bakom denna dörr.

Nämligen i chokladparadiset Wedel.

Varm choklad som är sådär härligt tjock ni vet så det är som att dricka en smält chokladkaka.

Efter detta var jag mätt och belåten i ganska många timmar som ni kanske förstår.

Jag kommer senare att göra ett samlingsinlägg om vilka restauranger jag rekommenderar i Warszawa men en foodtour är verkligen en perfekt inkörsport till polsk mat. Jag blev positivt överraskad då jag inte trodde maten skulle vara så här god och hade så många olika smaker.


Denna resa till Warszawa ingick i kampanjen #LifestylePolen i samarbete med Fall in love with Warsaw och NordicTB. Tankar, åsikter och bilder är mina egna.