Sloveniens bästa restaurang - Hisa Franko

Chefs Table säsong 2 har just haft premiär på Netflix, en dokumentärserie om världens bästa kockar. I säsong 1 var Magnus Nilsson från Fäviken i Sverige med och i säsong 2 deltar Ana Ros från Hisa Franko i Slovenien.

I Slovenien finns inga Michelin stjärnor utdelade till restauranger men de har Ana Ros - en självlärd kock som skapar matmagi. Under vår resa genom Slovenien fick vi besöka hennes restaurang, njuta av en 9 rätters meny och när hon slutade för kvällen fick vi träffa henne i trädgården för en drink och småprat.

Hennes restaurang Hisa Franko ligger i den lilla byn Kobarid och det är också ett mindre hotell och hennes privata bostad. Inbäddat mellan bergen i totalt grönska och tystnad.

Väl inne är det som att komma in i någons vardagsrum. Ett kamin sprakar i hörnet, det är varma färger och inbjudande.

Vår måltid började med hembakat bröd, spröda permesanchips på pinne och torrt vitt vin. Anas man är vinspecialist och har sin egen vinkällare i huset.

Vi fick en del från menyn och en del som inte fanns med där därför kan jag tyvärr inte riktigt komma ihåg allt vi åt - som dessa. Spröd chips med kaviar och något mer på - minnet sviker mig men urgoda det kan jag lova!

Öring, vit sparris, rosa grapefruit, skummad öringlever och grädde.

Rådjur med en potatiskaka av svamp, vitlök och annat gott. Vi fick också en underbar fylld ravioli med kantarell, sallad med sniglar och makrill.

Rökt mjölk, äpple, grädde med kummin och karamelliserat bröd.

Valnötsmaräng, päron, pepparkaka och sorbet.

Ni hittar meny här.

Bordsbokning är ett måste.

Detta var verkligen en smakupplevelse utöver det vanliga och att dessutom få hänga med kocken, ställa tusen frågor och få veta bakgrunden till matlagningen var helt fantastiskt!