Matlagning för barn - Småkockarna på Lidingö

Det här med matlagning är något jag försöker uppmuntra här hemma. Vissa gånger vill Aramis hjälpa till men oftast väljer han lek framför stekning. Igår var vi inbjudna till

Småkockarna

på Lidingö, en matlagningsskola för barn. Barnen skulle laga maten utifrån egen förmåga och skapa en helt egen måltid från början till slut, råvarorna är så långt det går ekologiska. När förkläde och kockmössa var på plats var det bara att hitta ett kök och köra igång.

Knapriga fiskpinnar med potatismos och gurksallad stod på menyn och först skulle fisken skäras och doppas i ägg och sesamfrön.

Fruktpaus.

Barnen jobbar två och två bredvid varandra i köken men lagar sin egen måltid. Här paneras fisk för fullt.

Fisken stektes sedan i olivolja samtidigt som potatis skulle skalas och kokas, gurksalladen skulle skäras och potatisen skulle stompas. Aramis var bland de yngsta i gänget men klarade det galant.

Jag är imponerad över att han kunde skala potatis, skära gurka i smala stavar och steka fisk. SOm vanlig klarar de så mycket mer än man tror.  Någon kommer få mycket mer ansvar i köket här hemma i framtiden.

Och voila. Maträtten klar med en festlig uppläggning. Oftast tar barnen med maten hem i små lådor efter en kurs men på detta event fick de sätta sig och äta sin egen middag. Aramis tyckte potatismoset var det godaste han någonsin ätit - bra betyg!

Småkockarna får tummen upp av oss båda och Aramis sammanfattade eventet som jätteroligt och väldigt gott.

Kurserna hos Småkockarna vänder sig till barn 5-12 år, en kurs består av fem matlagningstillfällen och kostar 2495 kronor. De har även babyträffar och kalas i sin lokal - besök

deras sida

för att hålla dig uppdaterad om vad som händer.