Väder och klimat i Vietnam

Vietnam är inte som Thailand där det alltid är varmt året om. I år har norra Vietnam till och med fått snö så innan du bokar din resa bör du ha koll på gradantal och regnperiod.

Väder i norra Vietnam kring Hanoi

Just nu i början av året januari-februari är det ganska kallt med 13-19 grader och personer som kommer därifrån säger att nätterna varit riktigt kalla. Temperaturen ökar nu stadigt och i juni-juli är det över 30 grader. Det är också då det är regnsäsong (juni-september). I oktober och november är det enligt mig bäst klimat med 25-30 grader och lite regn. Jag har själv varit där i juli och då var det varmt, fuktigt, mulet och i stort sett regn varje dag.

Väder i centrala Vietnam kring Hoi An och Danang

Det är regnperiod oktober till december och minst regn faller det februari till maj. När vi anlände första februari var det runt 18-19 grader, lite regn och blåst men en vecka in i februari blev det väderomslag med 25 grader och sol. Kvällarna är fortfarande lite kyliga och man kan behöva en kofta och en bonus är det oftast inte behövs AC inomhus på natten. Vädret blir nu varmare och varmare här och juni-augusti är det oftast över 30 grader. Bäst reseperiod som svensk skulle jag säga är runt mars-april.

Väder kring Nha Trang

Det är lite varmare än Hoi An men har samma typ av klimat.

Väder i södra Vietnam kring Ho Chi Minh City och Phu Quoc

Det är sällan under 30 grader. De har regnperiod juni-oktober och minst regn januari-mars. December och januari är temperaturen kring 30 med lite svalare kvällar och en bra tid att åka.

Sen beror det ju helt på om du är ute efter solsemester, äventyr, vandring i bergen eller kulturella upplevelser men här är iallafall en liten hint om när det är som bäst att resa.